tiistai 15. kesäkuuta 2010

Euroopan näkymiä ja ajatuksia

Euroopan näkymät


Vaikka osakekurssit taas ovatkin olleet nousussa, niin Euroopan paisuva velkaongelma ei silti ole hävinnyt mihinkään ja asia pysynee otsikoissa ja puheenaiheena lähitulevaisuudessakin. Euroopan ongelmat näyttävät jopa progressiivisesti heikkenevän viikko viikolta ja menojen kiristämisen myötä on mahdollista että Euro-alue ajautuu asteittain uuteen taantumaan loppuvuoteen mennessä.

Highlightit Euron näkymiin:

- Mundell-Fleming-malli
- Lisääntyvät huolet Euro-alueen tupla-W:stä
- Euron "hajoamisen" vaikutukset


Mundell-Fleming-malli

Viime aikojen EKP:n ja politiikkojen huolestunut tuki Euron tukemista vastaan on saanut akateemikot väittämään, että yhteinen Euro-valuutta on klassinen esimerkki ns. Mundell-Flemingin trilemmasta. Malli sisältää oletuksen että yksittäinen talous(alue) ei voi samanaikaisesti ylläpitää "kiinteää" valuuttatasoa, vapaata pääoma liikkuvuutta sekä itsenäistä rahapolitiikkaa. Malli ei kuitenkaan huomioi inflaatiota. Riippumatta siitä onko malli oikeassa vaikuttaa siltä, että finanssipolitiikan kiristys Euro-alueella aiheuttaisi deflaatiota ja tätä kautta valuuttakurssitason odotetaan palautuvan jonkinlaiseen ostovoimapariteettitasoon (PPP) pitkällä jänteellä (kts. myös Phillipsin käyrä, jossa työttömyys vaikuttaa inflaatioon käänteisesti). Näiden seikkojen myötä odotettu Euron heikkeneminen heikentää valuuttaa sekä nimellisesti että reaalisesti.

Huolet Euro-alueen tupla-W:stä

Luottoluokittaja Fitch ilmaisi jo huolensa Euro-alueen mahdollisesta kaksoistaantumasta ja totesivat tämän lisäksi, että tästä skenaariosta on tullut yhä enemmän hyväksyttävä ja todennäköinen vaihtoehto. Vaihtoehdosta voi tulla todellinen siinä vaiheessa, kun elvytyspaketit todetään riittämättömiksi pelastaa jo valmiiksi ylivelkaantuneet valtiot. Velkataakkaa ei voida kasvattaa loputtomasti ja tämä syö jossain vaiheessa elvytyksen tehoa. Skenaario voi toteutua jo loppuvuoden aikana.

Euron hajoamisen vaikutukset

Euron mahdollista hajoamista tai Euro-valuutasta erottamista ei voida pitää tällä hetkellä vaihtoehtona ja poliitikot ovat tällä hetkellä valmiita tekemään kaikkensa, jotta näin ei pääse käymään. Jos näin kävisi, niin seuraukset voisivat olla kaoottiset kaikille Euro-alueen yrityksille, joilla on sopimuksia paikallisessa valuutassa koskien palkkoja, pankkitalletuksia, obligaatioita, lainoja, veroja jne. Tällöin kaikki nämä hinnat pitäisi uudelleenmääritellä uudessa valuutassa. Lyhyesti todettuna, tämä rikkoisi kaikkia lakeja ja oikeuksia kansallisilla sekä EU:n tasolla. Tilanne on jollain tasolla kuitenkin kestämätön, koska jonkin Euro-maan defaultaaminen epävakauttaisi joka tapauksessa koko Euro-alueen ja viimeistään siitä lumipallo lähtee pyörimään eli maailmanlaajuinen taantuma olisi valmista soppaa.