tiistai 27. syyskuuta 2011

Dax viikko 39

Positiivisia merkkejä


Parin viime päivän aikana nähdyt positiiviset merkit ovat saaneet lisävahvistusta. 29.7. jälkeen Daxin kaikki osakkeet ovat olleet 50 päivän liukuvan keskiarvonsa alapuolella, mutta eilen saatiin jopa ensimmäinen 50 päivän liukuvan keskiarvon ylitys, kun Fresenius Medical Care teki samalla myös uudet 20 päivän huiput. 

Beiersdorf ja Fresenius SE tekivät eilen 20 päivän pohjat, joten laskijoitakin on edelleen. Daxin osakkeista kuitenkin jo 30 prosenttia on 20 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle, mikä antaisi viitteitä jatkon positiivisuudelle.
Myynti- ja ostotasapaino on edelleen melko äärilaidassa, mutta odotuksissa on tasapaino keskipitkällä jänteellä. Perinteisesti syyskuun lopulla sentimentti on alkanut kääntymään. Vihreä ostoinnostus laahaa edelleen, mutta voi nousta hyvinkin nopeasti mikäli kuulemme jotain positiivista uutista.
Kausiluonteisesti viime viikot ovat olleet historiallisesti vuoden heikoin jakso. Kuten oheisista kuvioista voi nähdä, viikko 39 ja sitä edeltäneet 3 viikkoa ovat perinteisesti olleet vuoden heikointa aikaa. Tästä eteenpäin loppuvuotta kohden sijoittajat ovat kääntyneet positiivisempaan suuntaan.
Daxin viikot positiivisia
Daxin keskimääräiset viikkotuotot
 Daxin yksittäisistä osakkeista laskettu volyymi-indeksi on synkronoitu hintaindeksin kanssa. Kuten oheisesta kuviosta voi päätellä, volyymi-indeksi alkoi näyttämään heikkouden merkkejä jo toukokuussa tekemällä uusia matalampia huippuja ja pohjia, kun hintaindeksi treidasi samaan aikaan putkessa. Volyymi-indeksi ei toistaiseksi ole laskenut kesäkuun 2009 tasojen alapuolelle, joten hintaindeksikään ei laskenut tuon saman vertailuhinnan alapuolelle.
Teknisessä kuvassa Dax näyttää positiivista kehitystä lyhyellä jänteellä (viikkotasoilla). RSI positiivinen, päiväkuvioissa saimme positiiviset merkit viime viikon lopulla ja maanantaina. Pitkän jänteen kuva on edelleen negatiivinen ja seuraamme esim. volyymi-indeksiä mikäli näemme siinä uudet pohjat.