sunnuntai 2. toukokuuta 2010

USA sentimentti 30.4.2010

USAssa laskupäivä ja lasku jatkuu

Jenkit vetivät yllättävän ison laskupäivän hyvänä datapäivänä. Toisaalta, sentimentin perusteella viimeisten viikkojen aikana on menty koko ajan varovaisempaan suuntaan.

SP500 putosi hintakanavan ylälaidasta puolivälin alle. Yleensä vastaavissa tilanteissa on käyty koukkaamassa alalaidan kautta tai siirretty alalaitaa hieman alemmaksi. Eli nousun tukitaso 1175 voi hyvinkin rikkoutua ja saada karhuille ilon aiheita.












Nasdaqin ja SP500 volyymin ja nousujen/laskujen kautta laskettu riskinottohalukkuus näyttää laskeneen suhteellisesti melko paljonkin. Riskimittari ei ole kovin hyvä ajoitusmittari, mutta kertoo sijottajien rohkeudesta ostaa esim. dipeistä.












NYSEn tick näyttä jo selvempää hermostuneisuutta ja herkempää myyntisormea. Noin kuukausi sitten oli hieman vastaavanlainen tilanne, mutta nousu jatkui. Tuolloin Tick-lukemat eivät kuitenkaan käyneet yhtä alhaalla kuin nyt.












Vix lähti myös pomppimaan ylös ja closasi lukemaan 22,05. Pidemmät Vxv optiot closasivat arvoon 23,67. Toistaiseksi näyttää vielä hyvältä nousunkin kannalta, eli niin kauan kuin em. optioiden suhdeluku pysyy 1 alapuolella, ei nähdä pidempiaikaisempaa laskua.














Ensi viikolla nähdään mielenkiintoinen viikko. Perjantain laskupäivä sai pienen innostuksen esim. SPY-etf:ien ostoihin eli isot sijoittajat ottavat edelleen varovaista näkemystä mahdolliseen nousun jatkumiseen. Historiallisten tilastojen mukaan jenkeissä viikko 17 on aina ollut hieman heikompi viikko ja viikko 18 taasen parempi. Huomioitavaa viime viikkojen aikana on myös se, että volyymit ovat kasvaneet erityisesti laskupäivinä (tosin HFT-trading on tähän osasyynä).