maanantai 26. lokakuuta 2009

Huomisen asetelmat

Olisikohan syksyn korjausliike tulossa vihdoinkin? Saksassa kurssit notkahtivatkin odotettua enemmän. Tänään olisin mennyt aika kivasti ansaan, jos olisin lähtenyt tekemään mitään treidejä.

Saksan kuluttajien luottamusindikaattori oli heikompi kuin odotettu. En usko, että tällä oli loppujen lopuksi mitään merkitystä kurssilaskulle, koska aiemmin syksyllä tilastoitu ZEW-indeksi (sijoittajien luottamusindikaattori) oli myös odotettua heikompi ja tällä ei ollut kurssinousuun tuolloin vaikutusta.

Jenkeistä alkanut lasku vain levisi Eurooppaan. Luin juuri Robert Prechterin (EWI:n puheenjohtaja, joka analysoi osakemarkkinoita enemmän ihmisten sosiaalisesta näkökulmasta) artikkelin, jossa pohdittiin sitä että onko yritysten tuloksilla osakemarkkinoita vetävää vaikutusta. Artikkelissa todettiin sitä mitä itsekkin joskus ajattelin eli kurssien nousut ja laskuthan ovat loppujen ihmisten odotuksia tulevaisuudesta. George Soros lisäisi tähän vielä, jopa fundamentit voivat muuttua näiden odotusten mukaan. Ehkä joskus 60-80-luvuilla oli mielekästä sijoittaa hyviin yrityksiin jotka tekevät hyvää tulosta, mutta nykyään hyvä tuloskaan ei saa välttämättä osakekurssia nousemaan jos ihmisten asenne pitää/ostaa jotain tiettyä osaketta on heikko. Hyvänä esimerkkinä Nokia.

Koska DAX notkahti laskemieni tukitasojen alle, voin odottaa huomisellekin laskua (sitä varmemmin mikäli Aasiassakin lasketaan). Tässä muutamia vaihtoehtoja missä käydään lähiaikoina:

- 20-päivän liukuva keskiarvo rikkoutui
- Myös edellisen lyhyen jänteen huippu 5760 meni rikki
- Todennäköisesti käydään tervehtimässä 50-päivän liukuvaa keskiarvoa jossain 5610-tason lähellä. Tosin tämä ei mitään ihmeempiä vaadi, 0,5% pudotus riittää.
- Jos tästä mennään alas niin seuraava tukitaso löytyy noin 5577, joka on vielä aikasempi huippu
- Saksassa VDAX nousi yli 10%, mikä on kovin nousu volatiliteetissa aikoihin. Tämä kertoo, että markkinat ovat hieman hermostuneita ja voittoja ollaan jo herkkiä kotiuttamaan.
- Harva instituutiosijoittaja uskoo pitkän jänteen nousuun. Vuoden jänteellä ollaan nousupuolella, mutta hyvin moni alkaa kallistumaan näkymiin jossa 2-3 vuoden päästä tullaan viimeistään taas alas. Seuraava isompi lasku voi olla vielä isompi kuin nyt koettu.