torstai 25. maaliskuuta 2010

Shorttauksen kielto / rajoittaminen seuraus isompaan romahdukseen?

Tätä viime aikaista nousua pohtiessani, tuli yhtäkkiä mieleeni että Jenkeissähän otettiin kaikessa hiljaisuudessa helmikuun lopulla shorttauksen lisärajoitteet käyttöön.

http://www.sec.gov/news/press/2010/2010-26.htm

Lakiesityshän julkistettiin viikonloppuna sunnuntaina, jolloin sitä ei välttämättä kovin moni edes noteerannut eikä aiheesta muistaakseni ollut edes paljon uutisointia koska sitä haluttiin ilmeisesti välttää.

Lisärajoite koskee lähinnä osakkeita, jotka päivän aikana laskevat yli -10%. Jos tässä vaiheessa lähtee myymään lyhyeksi, on toiminta muuten laitonta, jos ei myy lyhyeksi korkeampaan hintaan kuin mitä best bid price. Periaattessa osakkeita ei voi tällöin shortata ennen kuin kaikki osakkeen omistajat ovat myyneet omansa pois haluamaansa hintaan.

Käytännössä jos joku myy 10 dollarilla osaketta, sitä ei voi yrittää myydä lyhyeksi 9,99 dollarilla. Ostolaita hakee 10 dollarilla pois. Seuraavaksi, jos joku haluaa myydä 5 dollarilla, niin et pysty shorttaamaan jos ei joku osta korkeampaan hintaan. Jos tick liikkuu alaspäin, niin käytännössä liikkeessä on mahdoton saada mihinkään hintaan myytyä lyhyeksi koska alinta myyntihintaa ei saa alittaa tai muuten toiminnasta tulee laiton.

Asiasta on spekuloitu ja ihmetelty tämän järkevyyttä, koska eihän osakkeilla ole mitään ostorajoitteitakaan. Saman logiikan mukaanhan osaketta ei myöskään tulisi saada ostaa (ajatuksena vedättää hintaa ylöspäin), jos se nousee yli 10% päivässä! Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hintoja saa vedättää ylös niin paljon kuin lystää, mutta ei alaspäin menolle ei saada luoda ylimääräistä painetta.

Jos muistetaan niin 2008 asetettiin shorttauskielto pankkiosakkeille ja kuinkas kummallista, että pankkisektori on johtanut tätä nousurallia huimasti ylöspäin. Pankkisektorin shorttauskielto johtui halusta suojella Yhdysvaltojen asuntolainamarkkinoita ja estää Freddie Macin ja Fannie Maen romahdus. Tuolloin Fedin pääjohtaja, Ben Bernanke, kommentoi asiaa että: "It's important for Fannie Mae and Freddie Mac bonds and stocks to rise so they can keep raising capital and aid the mortgage market."

Loppujen lopuksi Fannie Mae ei koskaan nostanut omaa pääomaansa. Tästä aiheutui veronmaksajille 128 miljardin dollarin lasku. Kaiken huipuksi kongressi nosti veronmaksajien maksuvastuun äärettömäksi. Esim. Freddie Mac teki 2009 Q4 7,8 miljardia tappiota, mutta ei hätää: Obaman hallitus on luvannut maksaa kaikki Freddie Macin ja Fannie Maen tappiot rajattomasti vuoteen 2012 asti. Tietysti veronmaksajien rahoilla. Ei tarvitse ihmetellä jos Jenkkien kuluttajien luottamusindeksit eivät nousisikaan rajusti lähiaikoina...

Laskumarkkinassa shorttaajienkin pitää välillä sulkea positionsa eli ostaa osakketta ja tällähän voi olla vaikutusta myös niin, että kurssi ei tulisikaan niin rajusti alas. Tässä on muuten esimerkki kuinka hyvin shorttauksen kielto toimi Fannie Maen kohdalla 2008:














Eli kukaan ei ostanut enää osaketta ja tapahtui täydellinen romahdus... Varmaan tuli puun takaa niille, jotka ostivat 18 dollarilla. Nopeimmat romahdukset ja laskut pörssin historiassa on nähty monesti silloin kun osakkeiden lyhyeksi myymistä on ryhdytty rajoittamaan. Tämän varaan ei kannata laskea, mutta tämä on hyvä pitää mielessä.