keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

SP500 sekä huonot ja hyvät ajat

Aina välillä sitä yrittää pohtia, että minkälaisessa ajanjaksossa olemme menossa. Toistuuko 60-70-luvun vuoristorata vai nähdäänkö pitkää nousurallia kuten 80-luvulla? Sitähän on vaikea etukäteen tietää. Joidenkin teorioiden mukaan osakemarkkinoilla eletään keskimäärin 17 hyvää ja 17 huonoa vuotta.

Kuinka hyviä ja huonoja aikoja voi sitten mitata, koska huonoinakin aikoina kurssit voivat nousta? Yksi tapa on suhteuttaa kurssikehitys inflaatioon tai korkotuottoihin. Oheiseen kuvioon on laskettu ruskealla käyrällä SP500 indeksin kehitys suhteessa 10 vuoden korkojen tuottoon. Sininen käyrä edustaa indeksin nimellisarvoa. Kuviosta näkee aika selvästi, että 60-80 välinen aika oli heikkoa aikaa osakesijoittajalle suhteessa siihen mitä 10 vuoden koroista olisi saanut. 80-luvulta taas alkoi osakesijoittajan kulta-aika ja pitkä nousu. Nousu jatkui 2000-luvun huippuun ja siitä on nyt taas tultu alaspäin vaikka viime vuonna nähtiinkin nousua.












Tällä hetkellä pitkien korkojen tuotto on 3,87% ja SP500 closasi tasolle 1169,43. Teknisessä mielessä oheisessa kuviossa päästäisiin tuohon laskevan trendiviivan vastustasoon n. 25% osakekurssien nousulla 1 vuoden aikana. 2 vuoden jänteelle riittää n. +12%/v jolloin tullaan vastustasoon. 3 vaihtoehto on, että sahataan kolme vuotta +-0 tasolla. Mennäänkö tuosta vastustasosta sitten lävitse, niin ehkäpä olemme viisaampia 1, 2 tai viimeistään 3 vuoden päästä.