lauantai 20. maaliskuuta 2010

Volatiliteetin aikarakenteesta

Aikarakenne


Volatiliteetin aikarakenne vaikuttaa mielenkiintoiselta. CBOE:n sivuilta tämän näkee hienosti graafilla, mutta graafin päivittäinen katselu ei tuo paljon lisäarvoa jos siitä haluaa nähdä hyvän ajoituksen treidaamiselle.

Aikaisemmassa tekstissä oli muutama mielenkiintoinen kuvio, jotka havainnollistavat tätä aikarakennetta käytännössä. Aikarakennetta voi yksinkertaisimmillaan mitata vertaamalla lyhyen optioiden (VIX) ja pidempien optioiden (VXV) implisiittisten volatiliteettien suhdetta. VIX on laskettu 30 päivän optioista ja VXV:n laskentaan on käytetty 3-kk päästä erääntyviä optioita. VXV on myöskin vähemmän volatiili verrattuna VIX:in heiluntaan. Indeksien korrelaatio on 0,92.

Aikarakenteen käyttö ennustamisessa

Käyttämällä VIX:n ja VXV:n suhdetta, saadaan suora tieto siitä mihin suuntaan volatiliteetin aikarakenne osoittaa. Ohessa taulukossa on laskettu VIX:n suhde VXV:n arvoon sekä siitä 20 seuraavan kuukauden aikana tapahtunut keskimääräinen muutos VIX:ssä. Yleisesti on tunnettua, että VIX:ssä on ns. inertiaa ja mean-revertion-ilmiötä tapahtuu (eli käytännössä VIX hakeutuu VXV:n suuntaan).

VIX:n ja VXV:n toiminnasta treidauksen apuna voi siis olla jotain apua.