lauantai 17. huhtikuuta 2010

DAX sentimentti 16.4.2010

Perjantai

Seuraan mielenkiinnolla mitä viikonloppu tuo tullessaan maanantaille. Perjantaisen notkahduksen ja heikoilla jäillä kävelemisen seurauksena ensi viikko näyttää taas vähän erilaiselta verrattuna esim. torstaina luotuihin näkymiin. Jos tulivuoren purkaukset Islannissa jatkuvat, voi olla seurauksena spekulointi Euroopan teollisuuden heikkenevistä näkymistä. Lentoliikenteen pysyessä jäissä, tavaroiden kuljetukset alkavat hidastumaan. UPS ja FedEx sulkivat jo kuljetuksensa Euroopasta ja eivät ota ns. lower-priority kuljetuksia tällä hetkellä vastaan. Tavarat toimitetaan maa- tai vesiliikenteellä ja tästä aiheutuu viivästyksiä.

Daxin päiväkuvaajassa putosimme 20 päivän liukuvan keskiarvon tasolle. Jos maanantaina mennään tästä lävitse, niin 50 päivän liukuva olisi todennäköinen seuraava taso.











Close-tasojen tarkastelussa Daxin yhden päivän lasku ei kuitenkaan näytä mitenkään erityiseltä. Hintaputken keskiarvon yläpuolella ollaan edelleen. Jos tästä lasketaan hintaputken alarajalle 5900 tasolle, niin isomman laskun / korjausliikkeen todennäköisyys kasvaa.












Mahtava trendi-indikaattori näyttää jo ensimmäistä elonmerkkiä "pitkistä" long-positioista irtaantumiseen. Itse otin exitin perjantaina 6290 tasoilta.












Daxin TRIN näyttää negatiivista pitkään aikaan eli tästä olisi näillä perusteilla helppo lähteä laskuun. Jos näin ei käy, niin mahdollinen nousun jatko pysynee yhtä epävarmana kuin tähänkin asti ja haetaan sitä riittävän negatiivista uutista, jotta päästään myymään.












Pidemmässä tarkastelussa Daxin Volyymi lisäys/vähennys on edelleen laskutrendissä ja suuressa ristiriidassa hinnan suunnan kanssa. Volyymi on jo toisen kerran epäonnistunut tekemään uutta huippua. Jossain vaiheessa, joko osakehinnat korjaantuvat alas tai uutta rahaa pitää virrata markkinoille. Osakkeiden hintojen lasku herättäisi rallista myöhästyneet sijoittajat ja tämän myötä volyymi voisi päästä hinnan kanssa samaan trendiin.












Yhteenveto: ei vielä kannata ennustaa maailmanloppua ja kurssiromahdusta. Tässä voisi olla siihen hyvä paikka, mutta vielä tarvitaan lisävahvistusta asiaan ensi viikon alussa.