tiistai 13. huhtikuuta 2010

USA sentimentti 13.4.2010

Näkymät edelleen vahvat ja riskinotto kiinnostaa.

Sijoittajien riskinottohalu on edelleen pysynyt korkealla. Vielä ei ole nähty isompia merkkejä, että tästä osavuosikatsauksesta haluttaisiin lähteä myymään. Kaikki myynnit ovat tähän mennessä tapahtuneet korkeammista hinnoista ja notkahduksista on ostettu.

Tämän päivän osalta "isot pojat" ostivat todella isolla kädellä energiayhtiö Chevronia sekä pankkisektorista JP Morgan Chasea. Rahavirroissa kokonaissuhde ei ollut mitenkään erityinen, mutta isoja kauppoja mittaavassa Block Tradessa uutta rahaa virtasi yli 30 kertaa enemmän sisään kuin mitä lähti ulos. JP Morgan Chase julkaisee tuloksensa huomenna 14. huhtikuuta, mutta Chevronin tulosjulkistus on vasta 30. huhtikuuta. Huomenna ei siis kannata ihmetellä, jos pankkisektori vetää ylöspäin.












Sentimentti on isommassa kuvassa edelleen positiivinen, mikä voidaan nähdä sektorivertailussa.

Ohessa sinisellä SP500 indeksi sekä ylellisyyshyödykesektorin kehitys suhteessa välttämättömyyshyödykesektoriin. Nousukaudella ostetaan enemmän luksustavaraa ja käydään elokuvissa sekä ravintolassa syömässä. Tällöin ns. ylellisyyshyödykkeet vetävät ylöspäin. Taantuma-aikaan luksuksen kysyntä hiipuu ja välttämättömyyshyödykkeet, kuten ruoka ja vesi yms. ovat elintärkeitä ja tämmöinen sektori yliperformoi. Tällä hetkellä meno näyttää edelleen ylöspäin.












Toinen mielenkiintoinen sektorivertailu saadaan verrattaessa ns. sisäpiirin sentimenttiä defensiivisen sektorin sentimenttiin. Sisäpiirin luulisi tietävän, että missä maailma makaa kun taas defensiivisen sektorin kysyntä kasvaa epävarmojen aikojen vallitessa. Ohessa sektorivertailu ruskealla ja SP500 indeksi sinisellä.












Sektorivertailuissa nähdään uusia huippuja samalla kun myös indeksi tekee uusia huippuja. Käytännössä jotain heikkouden merkkejä pitäisi näkyä jotta nyt käännyttäisiin isompaan laskuun.

Optioiden total put-call closasi taas alle 0,81, mikä indikoisi huomiseksi lisää nousua (78%). Ainoa häiritsevä asia on, että sekä SP500 ja VIX nousivat samana päivänä ja tämä on taas ennakoinut jonkinlaista epävarmuutta seuraavalle päivälle.

Lukiessani erilaisia raportteja tuntuu siltä, että monet varainhoitajat kääntyvät koko ajan enemmän ja enemmän uskomaan pitkän jänteen nousun alkamiseen. Tästä löytyykin erilaisia signaaleja. Jotkut ovat kritisoineet sitä, että tämän hetken nousu on tapahtunut pienellä volyymillä. Näin varmasti, mutta onko unohtunut että kehittyvien markkinoiden volyymi ja sijoitusvirrat ovat olleet vastaavasti ennätyskorkeita. Eli sijoittajat ovat unohtaneet nyt turvalliset, isot sekä vakaat ja ovat kiinnostuneempia kehittyvistä markkinoista, pienyhtiöistä, teknologiasta sekä isoista tuotoista.