perjantai 16. huhtikuuta 2010

USA sentimentti 16.4.2010

Notkahdus.

Näimme perjantaina pienen notkahduksen osakemarkkinoilla heikkenevän kuluttajaluottamuksen ja Goldman Sachsin CDO huijaussyytösten vuoksi. Sentimentissä saattoi tapahtua muutos, koska pankkisektori ja sykliset vetivät rajummin alas defensiiviseen sektoriin verrattuna.






SP500 pysyi kuitenkin aikaisemmassa nousutrendissään.














Nyse Tick-data painui pakkasella luonnollisesti myyntiaallon seurauksena. Tällä hetkellä ollaan rajamailla, että lähdetäänkö laskuun.












Myös VIX-indeksi nousi vähän rajummin, mutta onhan se noussut ennenkin. Viimeksi VIX nousi rajusti tammikuussa ja 4.2. joten yksi laskupäivä nousutrendissä ei vielä muodosta laskutrendiä. Periaatteessa tästä olisi kuitenkin mahdollisuus isompaan laskuun.














Put-call suhde nousi tietenkin myös sieltä eilisestä all-time-low-lukemasta. Put-call suhteesta kannattaa muistaa, että hedge-rahastot spekuloivat harvoin näillä instrumenteillä. Put-call suhde onkin vääristynyt putien suuntaan, koska puteja käytetään enemmän suojaustarkoitukseen ja callien käyttö perustuu enemmän erilaisiin optiostrategioihin mm. volatility spreadin käyttöön












Koko päivähän meni luonnollisesti isomman volyymin puolelle verrattuna aikaisempiin nousupäiviin. Tästäkään ei voi vetää isompia johtopäätöksiä vielä, koska tunnetusti esim. High-Frequency-Trading, joka muodostaa noin 70% kaupankäyntivolyymista, toimii paremmin laskupäivinä kuin nousupäivinä, joten volyymin kasvu johtuu osittain tästä.

Ei yksi pääskynen kesää tee, mutta silti aggressiiviset treidarit voivat ottaa jo tästä kohtaa jonkinlaista put-positiota isomman laskun varalle. Kuitenkin kannattaa muistaa, että SP500 pysyi edelleen nousutrendissä. Maanantai onkin kriittinen päivä, jolloin näemme jatkuuko trendi edelleen ylös vai tapahtuiko tässä käänne. Periaatteessa kaikki merkit kääntyivät kerralle indikoimaan laskua, mutta eivät vielä vahvista laskua. Muussa tapauksessa tämä päivä meni ylireaktion puolelle ja mean-reversioniin vannovat sijoittajat pääsevät tästä hakemaan taas hyvät nousun jatkot.